KRAAK!

- Denkt - Democratie
Geschreven door Hans
09.02.21

KRAAK – Ruimte voor krachtige cultuureducatie in Noord Nederland KRAAK is een beweging! Een netwerk van cultuureducatie professionals die zich inzetten voor krachtige cultuureducatie en gelukkige kinderen. Een netwerk voor inspiratie, innovatie en en duurzaam samenwerken. ‘Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder’ De komende jaren kraken we ruimte en inhoud op culturele festivals in het Noorden.

Wij vertalen de oorspronkelijke uitleg van kraken naar: het met toestemming van de eigenaar tijdelijk en duurzaam in gebruik nemen van een roerende zaak in de vorm van een locatie, inspiratie, programmering en kunstenaars ten dienste van innovatie binnen cultuureducatie. Op deze ‘gekraakte’ plekken kunnen we los van de dagelijkse werkpraktijk dromen en deze waarmaken. Voor festivals is dit een duurzame investering in nieuw publiek en onderwijsvernieuwing. Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de toekomst van ons onderwijs, met daarin een belangrijke rol en plek voor cultuureducatie. Een plek waar we onze hersenen laten kraken en met onze tentakels alle kanten van het veld verkennen, net als het mythisch wezen ‘De kraken’.

Hoe kunnen we attitudeverandering teweegbrengen? Bij onszelf, binnen het cultuureducatieveld en binnen het onderwijs? Hoe zetten we het kind centraal en leren we hem denken als een kunstenaar? Hoe kunnen we cultuureducatie maken die alles te maken heeft met het ‘normale’ onderwijsprogramma en het leven van elk kind? Zo, dat we het cultureel bewustzijn van kinderen in het Noorden ondersteunen, en tot bloei laten komen. Met als doelstelling gelukkige en zelfdenkende kinderen in het Noorden van Nederland die de uitdagingen die hen te wachten staan moedig en vol vertrouwen tegemoet treden. Laten we een KRAAK zetten. En die ruimte nemen!
We the North
In 2021 zijn we gestart met dit initiatief, vanuit een gezamenlijke vraag van K&C, Kunstkade, Scala, ICO, Kunstbeweging en Keunstwurk.

Na een kennismaking met de organisaties en hun werknemers en denksessies met Anne Graswinkcel (Projectleider KEK) ontstond het platform KRAAK. Met KRAAK zoeken we ruimte voor krachtige cultuureducatie. We kraken festivals in het Noorden om juist gebruikt te maken van alles wat er al is. Tijdens een festival organiseren we een kraaksessie rond een thema en vragen gasten uit de programmering om met ons aan de slag te gaan. De uitnodigingen gaan naar iedereen die werkzaam is als professional in cultuureducatie en zich heeft aangemeld als ‘kraker’. De doelgroep is dus een mix van leerkrachten, cultureel ondernemer, kunstenaars, bemiddelaars, beleidsmakers en schooldirecteuren. het doel is verschoven van deskundigheidsbevordering naar inspiratie en samenwerken. Want dat was onze analyse: laten we eerst bij ‘onszelf’ beginnen, met inspiratie, innovatie en het daarna delen met de rest van ons werkveld.
Kraak Eurosonic
Zo vonden er de afgelopen jaren al een heel aantal succesvolle kraaksessies plaats: Op ‘terug naar het begin’ kraakten we de Tijd met Joke Hermsen en Pieter de Greaf. Tijdens ‘Oranjewoud’ kraakten we Ritme met het Stegreif Orchestra. Op ‘Welcome to the village’ kraakten we taal door het schrijven van Spoken Word met Babs Gons, spraken we met Guus Kuijer en bekeken de Bijbel voor ongelovigen. Je kunt mee kraken door lid te worden van onze Linkedin pagina.
Inger van Til is projectleider van KRAAK.

Heb je ideeen/ wensen. Laat het graag weten

Inger@gebied-b.nl
Gebied B. Foto: Nienke Maat
KRAAK MEE! Linkedin
KRAAK MEE! Facebook
KRAAK! – Soundcloud
We the North – youtube

Anderen bekeken ook